Nieuwe (online) onderwijsvormen
Wereldwijd zoekt iedereen in deze verwarrende tijd een weg om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Onderwijsinstellingen vormen daarop geen uitzondering. En de creativiteit waarmee nieuwe (online) onderwijsvormen voor leerlingen worden gevonden is enorm. Ook bij ons, Stichting IMC Weekendschool.
Een ‘levende’ pagina
Op deze pagina delen wij de creatieve initiatieven die door onze mensen op de 58 locaties in Nederland voor onze leerlingen zijn en worden ontwikkeld, binnen onze programma’s IMC Weekendschool, IMC Basis, IMC on Tour en IMC Alumni. Het is een ‘levende’ pagina waarop de komende tijd meer initiatieven worden geplaatst.
TADA
Ook vindt u hier een link naar de initiatieven van onze vijf Brusselse TADA-zusterscholen in België. TADA is het Belgische equivalent van Stichting IMC Weekendschool. Beide organisaties zijn juridisch en financieel onafhankelijk, maar er is informele samenwerking. In mei 2011 ontmoeten Sofie Foets en Heleen Terwijn, de oprichtsters van TADA en IMC Weekendschool, elkaar in het Europees Parlement. Sofie is onmiddellijk fan van het weekendschool-concept. Ze is overtuigd van de positieve impact die een soortgelijk initiatief in Brussel kan hebben. Amper één jaar later wordt TADA werkelijkheid.
Een verzoek
Zoals wij binnen onze organisatie op zoek zijn naar verbinding en inspiratie hopen we door onze kennis te delen te verbinden en te inspireren. We hebben slechts één verzoek: Mocht u zich laten inspireren, laat het ons weten via communicatie@weekendschool.nl. Dat verbindt ons en we stellen dit zeer op prijs.
Onze creatieve (online) initiatieven
Kunstenaar Marieke Zwart – gastles IMC Weekendschool Amsterdam West
Proef in Natuurwetenschap les
1. IMC Basis-spel
Een spel dat de leerlingen thuis met elkaar en hun ouders kunnen spelen. Met dit spel oefenen leerlingen hun gesprekstechnieken, ze ontdekken spelenderwijs waar hun interesses liggen en ze zijn met taal en woordenschat bezig. Er komen verschillende categorieën langs zoals beroepen, werkdagen, kwaliteiten en interesses en er zijn speciale vragen voor kinderen en volwassenen. Doelen spel: kans voor ouderbetrokkenheid, kans voor reflectie, gespreksvaardigheden oefenen, nieuwsgierigheid aanwakkeren en volgen. Het IMC Basis spel is gemaakt door coördinator Annemiek Franzen van IMC Basis Oss. Download hier het spel en de bijbehorende kaartjes.
2. Bouwkunde & Architectuur
Op weekendschoollocaties Groningen en Tilburg zijn in het kader van dit vak twee verschillende opdrachten ontwikkeld. In Tilburg is in een korte video de opdracht uitgezet. Hieronder treft u de video aan en tevens twee voorbeelden van de producties die kinderen hebben gemaakt. In Groningen is de opdracht in een lesdocument uitgewerkt.
3. Duurzaamheid
In het kader van het vak duurzaamheid is samen met IKEA een programma opgezet dat nu als gevolg van de corona-crisis moest worden aangepast. En dus een instructievideo over hoe uit duurzame materialen een product kan worden gemaakt.
4. Taal en Poëzie
Een voorbeeld hoe je het vak taal en Poëzie kunt inleiden met een wedstrijd woorden maken met, in dit geval, de letter T.
5. Weekplanning
Onze coördinator eerste jaar in Groningen werkt met een planning gedurende de week, terwijl ze toewerkt naar de les op zondag. Het programma is volledig aangepast op de huidige situatie en gaat uit van online contact via diverse media met leerlingen en ouders. Klik hier voor inzicht in haar planning. De foto’s zijn voorbeelden van hoe zij de les heeft ingevuld, zie hieronder ook het filmpje met instructie.
6. Gedichtenwedstrijd
Recentelijk besloten we gastdocent Brian Kemble te benaderen met het verzoek een gedicht te schrijven om onze leerlingen en iedereen die betrokken is bij de weekendschool een hart onder de riem te steken. Maar daar bleef het niet bij… Want we laten we onze leerlingen ook een gedicht schrijven! Als instructie voor de leerlingen is er een stappenplan gemaakt door Yvonne Knobel, conceptbegeleider en coördinator van IMC Basis Heerlen- locatie Eikenderveld.
Hoe ervaren onze leerlingen deze tijd? Vinden ze het spannend? Een beetje eng? Vreemd? Of juist leuk en bijzonder? Gebeuren er dingen die anders niet gebeuren? Hoe is het om zoveel thuis te zijn? En hoe is het weekendschoolonderwijs? Alle 3.000 weekendschoolleerlingen van alle 55 locaties roepen we op een gedicht te schrijven rond dit thema. We zijn ongelooflijk benieuwd naar de reacties.
De beste tien gedichten krijgen een plek in een gedichtenbundel van Stichting IMC Weekendschool. Klik hier om alle ingezonden gedichten te lezen.
7. Werkboek IMC on Tour
Voor onze leerlingen binnen het programma IMC on Tour wordt gewerkt aan een lesboek om thuisopdrachten te kunnen doen. Bij de meeste nieuwkomerskinderen zijn thuis geen of onvoldoende laptops en/of telefoons beschikbaar voor online onderwijs. In het boekwerk is voor het programma Taal en Poëzie de volgende opdracht (gemaakt door Brit Rooswinkel) opgenomen.
8. Vak Recht
Wat als je de rechtszaal niet kunt bezoeken? Niet oog in oog met de advocaat in gesprek kunt? Dan ontwikkel je een laagdrempelige opzet van het vak Recht waarin je de kinderen in drie opdrachten aan de hand neemt en samen door het recht wandelt. De opdracht voor het vak Recht is gemaakt door coördinator Yvonne Knobel van IMC Basis Heerlen – locatie Eikenderveld. De tekeningen bij opdracht 2 zijn van rechtbanktekenaar Renee van den Kerkhof.
Toelichting opdrachten
Opdracht 1: Woordzoeker RECHT
Opdracht 2: Rechtbanktekenaar
Opdracht 3: Welk beroep past bij jou?
9. Verschillende vormen van taal
Gebarentaal is ook een taal. In onderstaande instructievideo’s voor het vak Taal & Poëzie is naast straattaal ook aandacht voor gebarentaal met uitdagende opdrachten voor de leerlingen, waarbij coördinator Jinwen bij iedere opdracht een voorbeeld geeft in de instructievideo’s.
10. IMC on Tour thuis-werk-boek
Een prachtig voorbeeld van hoe je kinderen kunt bereiken die geen laptop tot hun beschikking hebben. Dit schitterende boek stuurt IMC on Tour naar al hun leerlingen op. Ook krijgen de leerlingen daar vouwblaadjes en potloden bij. Met dank aan: Yvette van Boven, Learning to love you more, NME-centrum De Woudreus, Darebee en het Wereld Natuur Fonds.
11. Zo trots als een pauw
In Oss heeft IMC Basis jaarcoördinator Annemiek Franzen op aanvraag van de leerkracht ‘Pauw’- kaartjes gemaakt als opsteker voor de leerlingen. De pauw op het kaartje is gemaakt van dingen in huis en tuin: een blauw shirt, DUPLO®-snavel, papieren oogje, bloemen, veertje op de kop. De bijbehorende opdracht voor de leerlingen: Maak een dier dat past bij hoe jij je voelt (sloom als een slak, sterk als een leeuw, etc.). Maak dit dier met voorwerpen in en om huis. Maak er een foto van en deel die met ons.
12. Vak Film i.s.m. het EYE filmmuseum en theatergroep Orkater
De vestigingen in Amsterdam hebben samen met het EYE filmmuseum en theatergroep Orkater een online masterclass acteren opgezet. Gedurende drie weken stuurt acteur en workshopdocent Marc Tielemans instructies en opdrachten aan de leerlingen. De leerlingen kunnen vervolgens filmpjes insturen waarop de acteurs van theatergroep Orkater feedback geven. Een mooie samenwerking en creatieve invulling van het vak Film! Hieronder zien jullie het eerste filmpje van workshopdocent Marc Tielemans.
13. Hoe houd je contact met je leerlingen?
Hierbij een voorbeeld van coördinator Stephan Raab (IMC Basis Rotterdam – locatie A.S. Talmaschool) hoe je eenvoudig in contact kunt blijven met je leerlingen met een PDF-bestand dat is voorzien van een filmpje, klik hier, om het PDF-bestand te openen.
Afbeelding van Kidaha via Pixabay
14. Handen wassen in ‘Gangnam Style’
Aan het einde van de workshop verpleegkunde, bij het vak Geneeskunde, liet de gastdocent in Drachten een filmpje zien van het wassen van je handen op de muziek van het liedje Gangnam Style. De opdracht voor de leerlingen: Maak zelf ook zo’n filmpje waarin alle bewegingen te zien zijn. Gelijk een goede oefening om veel en goed je handen te wassen! Natuurlijk mochten de familieleden ook meedoen. Handen wassen Gangnam Style is gemaakt door coördinator Judith Hazenberg van IMC Basis Drachten. Hieronder zien jullie naast het leuke voorbeeldfilmpje van AZ Groeninge Kortrijk (België) ook enkele ingezonden filmpjes van de leerlingen en hun familieleden!
15. Chic diner
In een restaurant zijn er altijd regels over het dekken van de tafel. Nu alle restaurants dicht zijn is het wel leuk om toch uit eten te kunnen. Daarom heeft onze IMC Basis coördinator Tom Hamers van IMC Basis Roermond – locatie Vincent van Goghschool – een leuke opdracht bedacht voor onze leerlingen: thuis uit eten. De leerlingen leren zo de tafel te dekken volgens de etiquette. Klik hier om de opdracht van Tom te downloaden. In de onderstaande video leren Ties en Kelis hoe je de tafel dekken moet, precies zoals ze dat in een restaurant doen. Je kunt daarvoor placemats gebruiken of een tafelkleed. Of allebei!
16. Facing the sofa
Nog een leuke opdracht van onze IMC Basis coördinator Tom Hamers van IMC Basis Roermond – locatie Vincent van Goghschool. Bij architectuur gaat het niet alleen om het bouwen van stevige muren. Het gaat ook om creativiteit. De ruimte heeft een bepaalde uitstraling nodig. Is het een serieuze kamer? Of mag het er heel knus en gezellig zijn? Tom heeft onze leerlingen gevraagd om thuis enkele meubels om te toveren in een gezicht dat past bij de ruimte. Of gewoon een gezicht dat ze leuk vinden.
17. Meestervervalsing met dieren
Deze opdracht is van de Rotterdamse kunstenares Tessa Biemans, waarmee onze jaarcoördinator Dorien Kuijntjes bij het vak Beeldende Kunst samen heeft gewerkt.
De opdracht is als volgt:
1. Kies een bekend schilderij met mensfiguren erin. (Google: ‘bekendste schilderijen’ of ‘famous paintings’). Kies iets dat jou aanspreekt.
2. Teken of schilder het beroemde werk na, maar verander de mensen in dieren.
3. Stuur je meestervervalsing naar je klasgenoten en laat ze raden welk beroemd schilderij je hebt vervalst!
18. Maak een Tik Tok-filmpje
Tijdens de laatste les voordat de scholen dicht gingen was Paul Sinha gastdocent bij IMC Basis in Deventer. Wat een bofkonten waren deze leerlingen, want Paul gaf samen met spoken word artiest Tom Strik een fantastische gastles, waarbij de leerlingen zelf een rap hebben leren schrijven. Paul Sinha is een singer/songwriteris, rapper, zanger en producer. Naast het schrijven, zingen en produceren van zijn eigen muziek, werkt hij ook samen met andere artiesten, zowel in Nederland als in het buitenland. Zo bracht hij samen met Frenna, Teske, Tabitha en Snelle liedjes uit. Verder werkt Paul samen met onder anderen Anouk, Roxeanne Hazes en Maan. Deze opdracht is gemaakt door coördinator Wendy Bil van IMC Basis Deventer – locatie KC Rivierenwijk. Zie hieronder het instructiefilmpje van Paul hoe je zo’n rap schrijft en tevens kun je hieronder zijn nummer ‘Eigenlijk wel’ zien en horen.
19. Maak een planetarium
In de les sterrenkunde i.s.w met Spacebuzz en gastdocent en sterrenkundige Jacob maken de leerlingen een planetarium. SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Aan boord van de Spacebuzz reizen leerlingen met commandant André Kuipers naar de ruimte. Daar ervaren ze het overview effect door de ogen van een astronaut. Ze zien de aarde als een blauwe oase van leven in een zwart, onherbergzaam heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing voelt de missie met de SpaceBuzz levensecht. Download hier de schitterende opdracht ‘Maak een planetarium” van SpaceBuzz. En hieronder zien jullie het bijbehorende filmpje van sterrenkundige Jacob.
20. Perspectief tekenen en een moodboard maken voor het vak Architectuur
Architecten werken hun plannen vaak uit in 3D – zowel de tekening als maquette worden zo precies mogelijk gemaakt zodat ze een zo goed mogelijk beeld hebben van het gebouw dat ze later in het echt zullen gaan bouwen. Om eens te oefenen hoe het is om met diepte en perspectief te tekenen gingen de leerlingen aan de slag met hun eigen naam. In de vorige les gingen de leerlingen aan de slag met hun eigen droomhuis. Deze keer maakten ze, als echte architecten, een moodboard voor het droomhuis van iemand anders. Deze opdracht is gemaakt door coördinator Lisa Verhaeghe van IMC Basis Den Bosch – locatie Het Rondeel. Klik hier voor de volledige opdracht (dat is al een kunstwerk op zich!) en zie het filmpje hieronder t.b.v. de uitleg voor het maken van het moodboard.
21. Maak je eigen rap
Bij IMC Weekendschool Amsterdam West hebben ze op een heel energieke en creatieve manier hun leerlingen gestimuleerd om zelf leuke raps te maken voor het vak Taal & Poëzie. Jaarcoördinator Eva Faber en klassendocent Jildou geven zelf het goede voorbeeld, zie de filmpjes hieronder. Vergeet vooral niet om uw geluid aan te zetten, de filmpjes zijn echt geweldig!
22. Lintjesregen Koningsdag
Ieder jaar krijgen een paar duizend bijzondere Nederlanders op 26 april, de dag vóór Koningsdag, een lintje – een soort medaille – van de koning of burgemeester uitgereikt. Zo’n lintje kun je krijgen als je bijvoorbeeld heel dapper bent geweest, of een bijzonder talent hebt of een belangrijke prestatie hebt geleverd op het gebied van sport, kunst en cultuur, de zorg, buurtwerk en nog veel meer. Maak een medaille en geef of stuur die aan iemand waarvan jij vindt dat hij of zij hem verdient! Deze opdracht is gemaakt door coördinator Yvonne Knobel van IMC Basis Heerlen – locatie Eikenderveld. Kijk hier voor de gehele opdracht.
23. Het moment voor de leerlingen om te shinen!
Deze opdracht is gemaakt door coördinator Judith Hazenberg van IMC Basis Drachten. Zoals Tim Douwsma ook vertelt in het onderstaande filmpje gaat het Songfestival in Nederland dit jaar niet door. Tim heeft een aantal jaar geleden de punten mogen geven namens Nederland. Dat deed hij super en dat terwijl heel de wereld mee keek. Tof en een grote eer, maar nu is het tijd aan de leerlingen om ‘auditie’ te doen. Hoe zou jij dat aanpakken? Wat ga je vertellen en hoe presenteer jij je voor de camera? Heel de wereld kijkt mee en wacht op de punten die Nederland gaat geven. Bekijk hier de volledige opdracht. Jouw moment om te shinen!
24. Lichtpost
Deze opdracht is gemaakt door Evelien Feltzer, coördinator en conceptbegeleider van IMC Basis.
Machteld Aardse en Femke Kempkes (beiden beeldend kunstenares) gaan samen met de leerlingen een bijzondere lichtprojectie maken, namelijk ‘Lichtpost’ om zo iedereen in deze moeilijke tijd een hart onder de riem te steken. De opdracht: Bedenk in je eigen taal een boodschap of groet voor mensen die nu niet naar buiten kunnen, of die eenzaam of ziek zijn. Of die nu heel hard aan het werk zijn zoals artsen, verpleegsters, brandweermannen en politieagenten. Misschien ken je zelf wel iemand? Femke en Machteld gaan alle teksten in de computer bewerken en via een beamer laten zien in ziekenhuizen, verpleeghuizen, politiebureaus, brandweerkazernes, etc. Bekijk hier de volledige opdracht. We weten zeker dat heel veel mensen blij zullen zijn met de lieve woorden van onze leerlingen!
25. Vak Geneeskunde in Den Haag – Huisarts Luit van Velzen
Esther Lunshof, jaarcoördinator bij IMC Weekendschool in Den Haag, heeft samen met haar collega’s een online event georganiseerd. Huisarts Luit van Velzen neemt de leerlingen mee in haar werk als huisarts en doet in deze video tevens een oproep aan de leerlingen om vragen te stellen over corona. Tijdens een heel leuk live online event, georganiseerd voor alle leerlingen uit Den Haag, heeft huisarts Luit van Velzen alle vragen van de leerlingen over corona beantwoord. Zo’n 1,5 uur lang spraken de leerlingen met de huisarts. Wat een mooie, leuke en persoonlijke vragen werden er gesteld. Ook de huisarts stond er van te kijken.
26. Vak Geneeskunde in Den Haag – Spoed Eisende Hulp (SEH)
Normaal gesproken gaan de leerlingen van Den Haag voor het vak Geneeskunde op excursie naar de Spoed Eisende Hulp in het ziekenhuis. GGD Haaglanden en Haaglanden Medisch Centrum Westeinde vonden het zo jammer dat de leerlingen niet langs konden komen dat ze op eigen initiatief onderstaand filmpje hebben gemaakt voor alle basisschool leerlingen van de weekendschool.