Natuur is overal: in het bos, op het platteland en zeker ook in de stad. De Amsterdamse stadsecoloog Geert Timmermans kwam daarom op 8 november een speciale gastles geven aan onze tweedejaars leerlingen. Maar wat doet een stadsecoloog eigenlijk? En wat voor natuur kunnen we in de stad vinden?
Gastdocent Geert nam de leerlingen mee in het leven van allerlei stadsdieren. “Deze dieren zijn eigenlijk best wel slim”, concludeert een van de leerlingen. Deze dieren hadden inderdaad allemaal strategieën ‘bedacht’ om in de stad te overleven. Maar het draait ook om een goede balans tussen mens en dier in de stad. Daarom kregen de leerlingen de volgende opdracht: bedenk een ‘natuurpassage’ waarover een vos, een eekhoorn én een slang veilig een autoweg (met sloot ernaast) kan oversteken. In 20 minuten bedachten leerlingen allerlei tunnels, bruggen en kabelbanen. Om vervolgens hun ideeën te presenteren aan de stadsecoloog. Hoe zou jij het aanpakken?
Wie was er nog meer deze dag? Een bioloog! Want een stadsecoloog is niet hetzelfde als een bioloog. Een bioloog weet alles van planten en dieren en doet vooral onderzoek. Voordat Lars begon aan deze studie, vond jij planten niet zo interessant. Maar nu hij er steeds meer over leert, zijn planten juist heel erg interessant. De natuur zit namelijk vaak vol verrassingen. Bijvoorbeeld hoe mieren altijd hun weg terugvinden naar hun nest. Weet jij het antwoord? En ken jij nog meer beroepen die te maken hebben met de natuur?