Kinderen die nieuw zijn in Nederland staan vaak voor grote uitdagingen: ze moeten onze taal en cultuur leren kennen, en ook sociaal hun weg zien te vinden. IMC on Tour wil hen op een directe en toegankelijke manier welkom heten met een aanvullend onderwijsprogramma.
Programma IMC on Tour
Bij het programma IMC on Tour krijgen nieuwkomerskinderen uit taalklassen in de leeftijd van 9 tot 12 of internationale schakelklassen 12-20 jaar, elke week, buiten de reguliere schooltijden om, les van bevlogen professionals (vrijwilligers) die gepassioneerd vertellen over hun beroep en vakgebied. Die lessen vormen een bijzondere kennismaking met beroepsmogelijkheden én met de Nederlandse maatschappij. Zo willen we leerlingen extra bagage meegeven om zelfstandig en gemotiveerd deel te nemen aan het basisonderwijs, en zorgen we ervoor dat het talent en potentieel van deze jongeren tot bloei kan komen.
Sterker in de maatschappij
Kinderen van vluchtelingen, statushouders en arbeidsmigranten worden vaak binnen één jaar klaargestoomd via speciale taalklassen. Om niet alleen een snelle maar ook een goede en meer inspiratievolle integratie te bevorderen, biedt IMC on Tour een programma op maat, buiten de reguliere schooltijd om. De lessen worden gegeven door onze gastdocenten. Dit zijn professionals (vrijwilligers), uiteenlopend van dokters en wetenschappers tot muzikanten en kunstenaars, die de leerlingen laten kennismaken met hun vakgebied. We richten de lessen zo in, dat er magische momenten ontstaan. Dat worden ervaringen die bijblijven en hun horizon verbreden. De deelnemers van IMC on Tour hebben zeer diverse achtergronden en schoolniveaus, en verschillen sterk in de beheersing van de Nederlandse taal. Om deze redenen geven de coördinatoren van IMC on Tour de leerlingen veel individuele aandacht, waarbij ze zich uitvoerig verdiepen in de voorkennis van de leerlingen over de vakken die op het programma staan. Per jaar zijn er meerdere instroom momenten omdat er binnen taalklassen heel regelmatig nieuwe leerlingen worden aangemeld.
Een aanvullend en onderscheidend programma
Het curriculum omvat vakken als Techniek, Geneeskunde, Muziek, Architectuur, Beeldende Kunst en Podiumkunsten. De leerlingen volgen gedurende het schooljaar ongeveer 10 vakken (35 lesmomenten). Ook excursies vormen een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. Het Nederlands wordt afgestemd op het taalniveau van de leerlingen. De vakken worden beeldend en interactief opgezet zodat er voor alle leerlingen voldoende mogelijkheid bestaat om mee te doen. Ons programma is onderscheidend vanwege het structurele karakter en de samenhang die het vormt met het nieuwkomersonderwijs, onder meer door de focus op verbinding met de Nederlandse samenleving. Zo integreren en verdiepen wij de basisvaardigheden die nodig zijn om zelfstandig en gemotiveerd deel te kunnen nemen aan het basisonderwijs en de Nederlandse Maatschappij.
Locaties IMC on Tour
Elke week krijgen ruim 250 leerlingen, van alle schoolniveaus, les op onze elf locaties door het hele land (oranje stippen). De locaties zijn te vinden in Amersfoort, Amsterdam, Breda, Deventer, Haarlem, Hilversum, Schiedam, Rotterdam en Utrecht. Samen met de betreffende school selecteren we zo’n 25 á 30 leerlingen per locatie. Een locatie vormt een combinatie van bevlogen gastdocenten en vrijwilligers, gedreven betaalde krachten, betrokken alumni en de leerlingen. Als de kinderen zijn doorgestroomd naar het reguliere basisonderwijs kunnen zij blijven meedoen aan ons IMC on Tour-programma. Ook mogen zij deelnemen aan het IMC Alumni-programma, zodat we hen blijvend kunnen ondersteunen en continuïteit bieden tijdens deze nieuwe en spannende fase in hun persoonlijke ontwikkeling.
Zomerschool
Het activiteitenaanbod voor nieuwkomerskinderen is buiten school om vaak beperkt. Vooral de zomervakantie is voor veel kinderen een lange periode die hun ontwikkeling en integratie kan vertragen. Daarom biedt IMC on Tour tien extra lesmomenten in vakanties zodat leerlingen ook tijdens deze periode uitgedaagd en geprikkeld worden. Tijdens de zomervakantie organiseren we daarnaast op verschillende plekken in Nederland een Summer school. Door middel van workshops en excursies met thema’s als natuur, sport en cultuur kunnen de leerlingen zich tijdens de zomermaanden blijven ontwikkelen en nieuwe interesses of talenten ontplooien.
Samenwerking met gastdocenten
Betrokken gastdocenten zijn voor ons programma onmisbaar. We vragen aan gastdocenten om de essentie en hoogtepunten van hun vak samen met de leerlingen te ervaren: hechten met de chirurg, instrumenten bespelen met muzikanten of gebouwen ontwerpen met de architect. Zij vertellen niet alleen over hun beroep en vakgebied, maar ook over hun eigen ervaringen en de keuzes die zij zelf hebben gemaakt in hun leven. De interactie met gastdocenten stimuleert leerlingen om de wereld met een open houding tegemoet te treden, grenzen te verleggen en hun hart te volgen.
Ook voor gastdocenten zijn deze lessen een verrijkende ervaring. Onbevangen vragen van de leerlingen dwingen tot eerlijke antwoorden over hun levenskeuze en expertise. Gastdocenten en leerlingen komen doorgaans uit heel andere sociaaleconomische situaties, die verschillen vervagen door het plezier van hun samenwerking.
Wilt u meehelpen als gastdocent of vrijwilliger kijk dan bij locaties voor de gegevens van de coördinator bij u in de buurt of geef u op via Help mee.
Oorsprong
Stichting IMC Weekendschool staat al sinds de oprichting in 1998 voor onderwijsvernieuwing en biedt motivatie-gericht, aanvullend onderwijs aan kinderen uit die wijken waar dat het hardst nodig is. Op zondagen met het programma IMC Weekendschool; in het reguliere basisonderwijs met het programma IMC Basis; aan nieuwkomerskinderen in taalklassen met het programma IMC on Tour, en geïntegreerd met coaching en masterclasses voor oud-leerlingen met het programma IMC Alumni.
Meer informatie, feiten en cijfers over stichting IMC Weekendschool vindt u op de pagina Over ons.
Help mee / Steun ons
IMC on Tour krijgt steun uit alle hoeken van de samenleving. Sinds de allereerste les drijven wij op de inzet van vrijwilligers en op de financiële en inhoudelijke bijdrage van (private) partners. Wij verbinden zo een brede maatschappelijke coalitie van bedrijven, (onderwijs)instellingen en individuen die graag bijdragen aan de toekomst van jongeren. Doe een donatie of steun ons door partner te worden.